SOUK 2017

SOUK 2017


Op 23 en 24 november 2017 vond  de vijfde - jubileum - editie van SOUK plaats in het Amsterdamse Concertgebouw.


Voorprogramma in de foyers

De avond begon in de foyers met de sfeer als op het Djemaa el Fna plein in Marrakech. Overal lekker eten en bijzondere optredens door artiesten die tussen het publiek opduiken. Het soort entertainment dat in Marrakech op straat te vinden is: verhalenvertellers, waterdragers en muziek. De muzikale reis werd voortgezet met de voorstelling in de Grote Zaal.


Concert Grote Zaal

SOUK 2017 presenteerde met veel trots superster Asma Lmnawar. Asma Lmnawar ging een unieke samenwerking aan met het Nederlands Kamerorkest. Ze zong haar eigen Arab-pop hits als ook klassieke Arabische liederen van o.a. Oum Kalthoum en Feiruz, begeleid door haar eigen musici en vijftig topmusici onder leiding van Gordan Nikolić. Voor deze samenwerking werd het Nederlands Kamerorkest, uitgebreid met een ritmesectie en een aantal Arabische instrumenten zoals qanun. Alle arrangementen die deze bijzondere samenwerking mogelijk maakten werden geschreven door componist en arrangeur Bob Zimmerman.


De voorstelling liet het publiek ervaren dat de Arabische en westerse muziek dezelfde bron hebben. Het 9de-eeuwse lied van een troubadour in Al Andalus stond hiervoor symbool. Steeds opnieuw hoorden we een strofe van het lied, vertolkt door Nawras Al Taky, en de verbinding naar alle verschillende muziekstromingen. De zinderende spanning van deze bijzondere muzikale ontmoeting werd gelijk voelbaar. Eric Corton bleek een uitstekende presentator om dit verhaal aan het publiek over te brengen. De kracht van het programma was de kwaliteit en diversiteit van de artiesten en hun unieke samenwerking. We kozen voor een nieuwe presentatievorm waarin korte video-impressies de verhalen achter de muziek vertelden, de liedteksten vertaalden en het publiek lieten beleven hoe de bijzondere samenwerking tussen de artiesten op het podium tot stand was gekomen. Vaak zijn de eerste repetities waarin artiesten uit verschillende muziekculturen samenwerken de mooiste momenten van SOUK. Deze eerste ontmoetingen deelden we nu voor het eerst met ons publiek.


Feest in de Foyers

De solistenfoyer was door studenten van het Hout- en Meubileringscollege omgebouwd tot een échte SOUK. Het publiek liep door een theatervoorstelling van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool waar de straten van Marrakech de inspiratie voor waren. De jonge acteurs zochten interactie met het publiek met improvisatietheater en sketches. De marktkraampjes van jonge ondernemers stonden bol van kleurrijke mode, kruiden en curiosa.


In de Spiegelzaal  kon het publiek rondom het concert genieten van heerlijke Arabische specialiteiten. Marokkaanse bastilla van de Bastillarie, Turkse mezze van onze chef-kok Söner en Arabische semolinacake van Nadia en Merijn. Partnerorganisatie Marmoucha programeerde verschillende foyers en presenteerde de groep Dakka Folklore Bahae,  DJ Mr. Oasis en  Orcestre Partout. Jongerenvereniging Entrée programmeerde in de Champagne bar het Mozaïek ensemble die poëtische Arabische liederen speelden met de in Damascus (Syrië) geschoolde sopraan Mireille Bittar en pianist Feras Khouri.     In de dirigentenfoyer speelde  het Ahaddaf Quartet met roots  in Marokko, Nederland, Sicilië, Frankijk en Duitsland. Partnet El Hizjra, het platform voor Arabische literatuur, kunst en cultuur verzorgde voordrachten van finalisten en winnaars van haar jaarlijkse poëziewedstrijd en een bonte  stoet muzikanten van muziekgroep Dakka AFRAH trok door verschillende foyers.


Slotfeest in de Grote Zaal

De finale van het zinderende concert in de Grote Zaal was het optreden van Algerijnse superster Kader Japonais die het programma van SOUK afsloot. Voor deze afsluiting beleefden we een unicum: het podium werd helemaal leeg gemaakt zodat het publiek voor de allereerste keer kon dansen op het podium van de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het optreden van Kader Japonais kwam tot stand door een samenwerking met Marmoucha. Kader Japonais is een internationaal succesvolle Raï-zanger uit Algerije, geboren in de populaire wijk Bab-El-Oued in Algiers. Hij is een van de meest populaire artiesten van zijn generatie, met miljoenen weergaven op YouTube en ontelbare fans op social media.


Turning East

SOUK 2017 was onderdeel van het Turning East Festival.  Voor het zesdaagse festival Turning East reisden de grootste artiesten uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt af naar Amsterdam. Van 20 tot en met 25 november 2017 stond het hele Concertgebouw in het teken van klassieke muziek, pop, jazz en combinaties daarvan uit het enorme gebied van Marokko tot Iran.



SOUK 2017

23 en 24 november 2017

Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam




LINE-UP


Grote zaal 

Asma Lmnawar | Kader Japonais met band |

Nederlands Kamerorkest | Het Nationale Ballet | Gordan Nikolić - viool/leiding | Eric Corton | Ginesa Ortega - flamencozang | Nawras Al Taky - zang en ud | Ahmad Joudeh - dans | Omar Bashir - ud | Rembrandt Frerichs - piano en vele anderen



In de foyers

Dakka Folklore Bahae | DJ Mr. Oasis | het Mozaïk ensemble | Orchestre Partout | Duo Canon Sur  & leden van het Orchestre Partout o.l.v. Alexander Pantelic | het Ahaddaf Quartet |  Dakka Afrah


Partners foyerprogrammering

Marmoucha | El Hizrjra | Entrée | Hout en Meubileringscollege | ROC van Amsterddam afdeling Hospitality | de Amsterdamse Jeugd Theaterschool en vele partners die samen de 'echte souk' (markt) creeerden


Partners 

Mede mogelijk gemaakt door